Wie een hond heeft, leeft langer en is gelukkiger


Wie een hond heeft, leeft langer en is gelukkiger
Gepubliceerd op 17 november 2017
Een studie bij meer dan 3,4 miljoen Zweden heeft aangetoond dat hondeneigenaars langer leven. Ook eerdere studies wezen er al op dat een hond als huisdier hebben goed is voor de gezondheid, helemaal voor mensen die alleen wonen.

De onderzoekers van de universiteit van Uppsala bestudeerden de gegevens van alle Zweedse mannen en vrouwen tussen 40 en 80 jaar. Ze focusten zich op 3,4 miljoen mensen die geen voorgeschiedenis van cardiovasculaire ziekten hadden en volgden vanaf 2001 hun gezondheidsgegevens gedurende 12 jaar. Zweedse baasjes moeten immers verplicht hun hond laten registreren en elk bezoek aan het ziekenhuis komt in een nationale database terecht.

Medicijn tegen eenzaamheid

Zo konden de onderzoekers ontdekken dat hondeneigenaars een lager sterfterisico door cardiovasculaire ziekten hebben, in vergelijking met mensen die geen hond bezitten. Ze lopen daarnaast ook minder risico om te sterven aan andere oorzaken. Een hond in huis blijkt extra positief voor mensen die alleen wonen; de kans op vroegtijdige sterfte vermindert met 33 procent en beperkt het risico op cardiovasculaire ziekten met 11 procent.
Veel hondeneigenaars zijn ervan overtuigd dat hun hond hen broodnodige emotionele steun biedt
De onderzoekers zochten niet direct naar een causaal verband tussen hondenbezit en een betere gezondheid; de kans bestaat dus dat mensen die kiezen voor een hond er sowieso al een actieve levensstijl op nahouden. Volgens hoofdonderzoeker Tove Fall is het wel zeer goed mogelijk dat het hebben van een hond u net verplicht om actief te blijven en gezond te leven.“Ik heb al verschillende hondeneigenaars ontmoet die ervan overtuigd zijn dat een hond hen emotionele en sociale steun biedt," zegt Fall. "Bovendien ontmoet je tijdens wandelingen vaak andere hondeneigenaars.”

Minder astma

Ook de invloed van een hond op de menselijke biologie zou een rol kunnen spelen. Kinderen die opgroeien met een hond als huisdier hebben beduidend minder allergieën en astma, blijkt uit eerdere studies. Tove Fall denkt dat huisdieren ook een positieve invloed hebben op het immuunsysteem van volwassenen. Hondeneigenaars zouden ook beter reageren op stress en minder snel een hoge bloeddruk krijgen.

Opvallend aan de studie is verder dat de honden die eigenlijk als jachthond gekweekt werden, het allerbeste effect hadden op de gezondheid van hun baasjes. De onderzoekers gaan ervan uit dat de verklaring daarvoor ligt in het feit dat jachthonden bovengemiddeld beweging nodig hebben en dus meer dan gemiddeld worden uitgelaten door hun bazen.
Royals
Bij Royals komt jouw hond op de eerste plaats! Wij doen er alles aan om jouw hond te verwennen en met een mooie snit naar huis te laten gaan !
Contact
Amy Vansteenkiste
Stationsstraat 92
9990 Maldegem, Oost-Vlaanderen
Tel.: 0496 32 28 10
E-mail: royalstrimsalon@hotmail.com
Ondernemingsnummer : 0786646343